Hoe ontstaan eetstoornissen?

Een eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van lichamelijke oorzaken, wat je meemaakt in jouw leven en je persoonlijke eigenschappen. 

Lichamelijke oorzaken

Een belangrijke lichamelijke oorzaak is erfelijkheid. Komen eetstoornissen bij jou in de familie voor? Dan heb je een grotere kans om een eetstoornis te krijgen. Sommige ziekten, zoals suikerziekte en depressie, kunnen ook zorgen voor eetproblemen. Als de eetstoornis eenmaal aanwezig is, houdt de verstoring van het honger- en verzadigingsgevoel de stoornis in stand.

Wat je meemaakt in jouw leven

Goede of slechte ervaringen of gebeurtenissen die jouw leven opeens erg veranderen, kunnen ervoor zorgen dat je een eetstoornis krijgt. Eetstoornissen ontstaan meestal in of na de puberteit. Dit is een levensfase met grote veranderingen. De eetstoornis kan een reactie zijn op die veranderingen. Misschien vond je die veranderingen eng en bedreigend? Verder kunnen schokkende en ingrijpende gebeurtenissen een rol spelen bij het ontstaan van een eetstoornis. Denk aan geweld, incest of een andere vorm van seksueel misbruik.

Je persoonlijke eigenschappen

Je persoonlijke eigenschappen spelen een grote rol bij het ontstaan van anorexia of boulimia. Mensen met anorexia en boulimia hebben vaak een aantal dezelfde eigenschappen. Je denkt erg negatief over jezelf en je hebt weinig zelfvertrouwen. Verder heb je het gevoel tekort te schieten, ben je  bang om afgewezen te worden en ben je perfectionistisch, je moet altijd alles heel goed doen. Ook kun je vaak moeilijk jouw emoties uiten of heb je depressieve gevoelens. Bij anorexia ga je steeds verder met afvallen omdat je het gevoel hebt ergens goed in te zijn. In het begin krijg je ook complimentjes over jouw uiterlijk. Dit motiveert je om nog meer af te vallen. Anorexia begint vaak met normaal lijnen.

Fonds Psychische Gezondheid VSB Fonds