Wat kun je zelf doen?

Als je klachten hebt, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Denk niet dat het vanzelf weer overgaat. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je problemen hebt met eten en daar iets aan wilt veranderen. Mensen met anorexia, boulimia en BED ontkennen vaak jarenlang voor zichzelf en hun omgeving dat ze eetproblemen hebben. Het is niet iets om je voor te schamen. Eetstoornissen zijn erg moeilijk om zelf te overwinnen. Je hebt daar hulp bij nodig. Er bestaan tegenwoordig steeds betere therapieën voor eetstoornissen. Hoe eerder je erkent dat je een probleem hebt en een behandeling zoekt, hoe groter de kans is dat je er vanaf komt.
 
Ga naar je huisarts om jouw probleem te bespreken. Hij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Veel ggz-instellingen organiseren therapiegroepen voor mensen met eetstoornissen. Ook zijn er in veel steden zelfhulporganisaties. Bij zo’n organisatie vindt je herkenning, erkenning, begeleiding en informatie om van jouw probleem af te komen. Er bestaan ook groepen voor partners en familieleden.

Als jouw eetstoornis ernstig is, dan kan een opname nodig zijn. Er bestaan speciale behandelcentra voor mensen met eetstoornissen. Je behandelaar kan een opname regelen, maar je kunt ook zelf contact opnemen.

Lees meer over hulp.

 

Fonds Psychische Gezondheid VSB Fonds